Mąka kokosowa BIO 400g Powiększ do pełnego rozmiaru

Mąka kokosowa BIO 400g

Maka kokosowa do deserów,ciast,ciasteczek BIO

Skład: zmielony miąższ orzecha kokosowego.
Dzięki procesowi odtłuszczania, mąka kokosowa ma cztery razy mniej kalorii i  tłuszczu niż wiórki kokosowe.
Mąkę można stosować samodzielnie oraz mieszać z innymi rodzajami mąki.
Posiada delikatny posmak kokosów.

Do wypieków i deserów dodaje jej się niewiele,więc opakowanie wystarcza na dłuższy czas.

Więcej szczegółów

5907431793547

20,19 zł

Można używać do wszystkich wyrobów do których używamy standardowych mąk.

Wartość energrtyczna 980kJ/233kcal
Wartość odżywcza w 100g

Białko  19,2g
Węglowodany 20,8g
w tym cukry 18,7g
Tłuszcz  8,1g
Błonnik 41,6g
Selen  0,126mg/kg
Gluten  10mg/kg

 

Mąka kokosowa nie tylko dobrze smakuje, ale jest także bardzo zdrowa – ma niską zawartość tłuszczu, całkowicie nie zawiera cholesterolu, glutenu i fityn, a jest za to bogata w białko – około 20% i błonnik – około 40%! Mąkę tę można polecać szczególnie osobom z wrażliwym układem trawiennym, celiakią, alergikom oraz cukrzykom, ponieważ kombinacja wartości błonnika z węglowodanami zawartymi w mące kokosowej wykazuje mały wpływ na poziom cukru w organizmie.

Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który suszy się w taki sposób, aby nie uszkodzić jego struktury oraz odtłuszcza się. Tak otrzymaną masę mieli się w celu otrzymania śnieżnobiałej mąki, która pachnie bajecznie kokosowo i pozwala marzyć o egzotycznych plażach! Dzięki procesowi odłuszczenia, mąka kokosowa ma cztery razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe. Tłuszcze pozyskiwane podczas odtłuszczania miąższu są następnie wykorzystywane do produkcji oleju kokosowego.

Mąka kokosowa nadaje się do pieczenia, jako dodatek do deserów, sosów, koktajlów, musli, sałatek owocowych czy jogurtu. Generalnie w wypiekach można mąką kokosową zastąpić 10% innych mąk bezglutenowych oraz do 1/3 zwykłej mąki z zawartością glutenu, której używamy do pieczenia.

Mąka kokosowa to także doskonałe źródło białka i błonnika – jedna łyżeczka mąki zawiera go aż 5g, co daje 38g błonnika w 100g mąki. Jest to lepszy wynik niż pieczywa i makaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa pozwala także na redukcję substancji słodzących, a wszystko to przez jej słodkawy smak – po dodaniu jej do ciasta naleśnikowego, muffinów czy delikatnych ciasteczek nie trzeba sięgać po dodatkowe cukry lub wyraźnie zmniejszyć ich ilość. No i nadaje potrawom delikatny, kokosowy aromat.

Przy dodawaniu mąki kokosowej do standardowych przepisów, w których mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy – aby zwiększać odpowiednio ilość płynów używanych do ciasta, ponieważ mąka kokosowa ma doskonałe właściwości absorpcyjne i może spowodować, że ciasto stanie się zbyt suche, jeśli nie uzupełnimy płynów (wody, mleka, oleju czy jaj). Jeżeli jednak ktoś chciałby użyć tylko i wyłącznie mąki kokosowej do wypieku, wówczas najlepiej jest oprzeć się o oryginalny przepis, stworzony na bazie mąki kokosowej.

Po otwarciu opakowania mąkę kokosową można trzymać przez rok w lodówce.