Kasztany jadalne suszone całe 160 g Powiększ do pełnego rozmiaru

Kasztany jadalne suszone całe 160 g

Kasztany jadalne suszone całe są świetne! ale należy je namoczyć w wodzie przez noc a następnie wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Można używać je jako nadzienie do kurczaka, indyka lub zrobić z nich zup krem albo przygotować deser.

Przyprawy Royal Brand zawierają wyłącznie naturalne składniki.  


Więcej szczegółów

5907431793295

39,92 zł

Zastosowanie: gotowe do spożycia na ciepło lub zimno.

Mogą być stosowane jako aperitif, dodatek w sałatkach i mięsach.

Można je doprawić solą, pieprzem, kardamonem lub spożywać na słodko z miodem.

1. Farsz z kasztanów

Składniki: 1 cebula, 1 ząbek czosnku,70g masła, 200g bułki tartej, 100g kasztanów,50 ml.wody ,1 łyżeczka tymianku,majeranek i rozmaryn
Przygotowanie: cebulę i czosnek zeszklić na maśle ,dolać wody i następnie dokładnie wymieszać z bułka tartą i wcześniej namoczonymi kasztanami.
Doprawić tymiankiem, majerankiem i rozmarynem.
Nadziewamy farszem wnętrze kurczaka i pieczemy w piekarniku.

Mięso będzie aromatyczne i bardzo soczyste.

2. Legumina z kasztanów

Składniki: 160g kasztanów, 3-4 łyżki cukru, szklanka kremowej śmietanki.
Przygotowanie: do wcześniej namoczonych kasztanów dodać cukier.
Ubić śmietankę a kiedy zacznie się pienić dodawać cukier do smaku.
Leguminę ułożyć na półmisku.

3.Kasztany do mięsa

Składniki: 80-160g kasztanów, 1 seler,1 szklanka rosołu warzywnego np. z kostki, 1 liść laurowy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki śmietany,sól,pieprz,
1 łyżka masła
Przygotowanie: zagotować rosół z liściem laurowym, dodać kasztany i gotować je aż nieco zmiękną tj.ok.30-50minut.
Wyjąć łyżka durszlakową i w tym samym wywarze ugotować pokrojonego selera a jak będzie miękki odlać wywar i pozostawić do dalszego użytku.
Liść laurowy usunąć i kasztany z selerem zmiksować. W rondlu rozpuścić masło ,dodać pure kasztanowo selerowe i w miarę potrzeby śmietanę.
Doprawić do smaku sola i pieprzem a kiedy pure się zagęści ,to posypać szczypiorkiem.
Podawać jako dodatek do pieczeni wieprzowej lub innych mięs.