Nasza firma istnieje na rynku artykułów spożywczych od 1991 roku. Jest importerem, eksporterem i producentem artykułów żywnościowych. 

P.H. Royal Sp z o.o. jest właścicielem znaku towarowego Royal Brand®, oraz chińskiej marki Barczaks®. Firma posiada wiele własnych patentów i opatentowanych wzorów użytkowych. W roku 2010 uzyskaliśmy prestiżową nagrodę "Dziennika Gazety Prawnej"- Jakość roku 2009. Nagrodzono nas również znakiem "EKO Jakość Roku 2010" - za opakowanie, "Jakość Roku Złoto 2011", "Jakość Roku Złoto 2012" i "Jakość Roku Złoto 2013". 

Obsługujemy sieci sklepów :

Piotr i Paweł
Euro Spar
wybrane sklepy Carrefour 
Społem
Leclerk
Hala Banacha
Hala Wola
Hala Kopińska
Chata Polska
Intermarche
BIO Planet - hurtownia zaopatrująca sklepy ekologiczne i zielarskie min,
Kuchnie Świata

Od 2015 roku jesteśmy członkiem stowarzyszenia Polska Ekologia. W ofercie posiadamy wiele produktów oznaczonych unijnym znakiem ekologicznym. Firma posiada Certyfikat Zgodności nr: PL-EKO-01-008913, nadany przez jednostkę certyfikującą Ekogwarancję PTRE Sp. z o.o.

W 2019 roku dokonaliśmy inwestycji w naszej firmie dodając laboratorium dedykowane produkcji ekstraktów i past ziołowych.

 

    

W 2020 r.
 
wysłaliśmy na konkurs do UK nasze produkty: atomizer oregano, ekstrakt waniliowy bio i pasta w tubce
 i zdobyliśmy nagrodę  Great taste.
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                   

Badania i rozwój


 

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ponad 2 miliardy ludzi narażone jest na niedobór jodu w organizmie. Zaburzenia związane z tym stanem rzeczy są uważane przez WHO (2004) za grupę chorób o znaczeniu globalnym. Jod został zakwalifikowany do grupy mikroelementów, pierwiastków występujących w ludzkim organizmie w śladowych ilościach. Wiele opracowań naukowych podaje, że nawet co czwarty Polak cierpi na schorzenia związane z niedoczynnością tarczycy.


W ramach współfinansowanego ze środków Unijnych projektu „opracowanie innowacyjnych bio-nutraceutyków na bazie karbieńca pospolitego i naturalnych źródeł jodu” staramy się uzupełnić lukę rynkową i zaoferować produkty mogące uzupełniać niedobory jodu w diecie. 
W badaniach korzystamy z nowo powstałego laboratorium, oraz z wiedzy i doświadczenia współpracujących z nami: Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, oraz Stowarzyszenia Polska Ekologia.

 

Prace nad nowymi produktami - będącymi łatwo dostępnymi na rynku i biodostępnymi dla organizmu źródłami jodu i antyodksydantów opierają się na wykorzystaniu ekstraktów z bursztynu, oraz ziół. 
Zioła - bazylia i cząber - podlegają biofortyfikacji (czyli, w uproszczeniu nawożeniu jodem) na etapie wzrostu, proces ten jest ściśle kontrolowany, a surowiec poddawany specjalistycznym analizom składu chemicznego, w czym pomagają nam specjaliści z wydziału ogrodnictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Takie podejście pozwala na dostarczenie rośliny o powtarzalnych, znanych parametrach i wysokiej przyswajalności jodu przez konsumenta. 
Ważnym ziołem dla regulacji pracy tarczycy, o znanym od wieków działaniu leczniczym, jest także karbieniec z którego pozyskujemy ekstrakty. 
Planujemy dostarczyć klientom produkty zdrowe, atrakcyjne smakowo oraz w wygodnej do użycia formie atomizerów.

 

Biofortyfikacja ziół

Rozwój firmy, oraz realizacja projektu rozwojowego współfinansowanego ze środków unijnych zaowocowały powstaniem laboratorium. 
W przestrzeni tej dysponujemy najwyższej jakości sprzętem, który umożliwia tworzenie nowych produktów, oraz weryfikację jakości surowców przyprawowych. Nowoczesny ekstraktor mikrofalowy, wyparka próżniowa, czy aparat do oznaczania zawartości olejków eterycznych w surowcach wspierają nas w codziennej pracy i umożliwiają powstawanie produktów najwyższej jakości.

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Bursztyn i ekstrakty z niego przygotowywane charakteryzują się szeregiem właściwości cennych ze względu na swoje działanie prozdrowotne. Działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, aktywność przeciwutleniająca, działanie przeciwlękowe i uspakajające, regulujące ciśnienie krwi, przeciwreumatoidalne, a także poprawiające odporność organizmu znajdują potwierdzenie w literaturze i badaniach naukowych oraz w tradycyjnej medycynie ludowej znanej od wieków.

Przykładowo:

  • w tradycyjnej Medycynie Chińskiej bursztyn był przypisywany jako środek wyciszający umysł. Pierwsze wzmianki o działaniu wyciszającym bursztynu są zawarte w dziele Shen Nong's Herbal Classic (przed A.D. 25)
  • źródła donoszą, że osoby pracujące przy wydobyciu i obróbce bursztynu w Królewcu nie były podatne na zachorowania na dżumę, w czasie jej epidemii (Chambers, 1728)
  • Ojciec Klimuszko, zalecał terapię preparatami z bursztynem na wiele schorzeń między innymi maście i balsamy z bursztynem w postaci masaży i okładów zalecane były przy bólach reumatycznych i pourazowych, a nalewka z bursztynu w ilości kilku kropli wewnętrznie (po rozcieńczeniu w szklance wody) stosowana była w celu uaktywnienia układu immunologicznego, jako naturalny antybiotyk. (Herbalism nr 1(1)/2015)
  • znane są doniesienia, że nalewkę z bursztynu sam Mikołaj Kopernik zalecał pacjentom z dolegliwościami sercowymi

Bursztyn

Aktualny stan wiedzy wynikający z prowadzonych na świecie badań i danych farmakologicznych umożliwia identyfikację oraz scharakteryzowanie najważniejszych składników chemicznych bursztynu i jego ekstraktów. Poniżej przedstawiamy wybrane składniki chemiczne ekstraktu z bursztynu oraz ich właściwości.

  • Kwas bursztynowy, który w organizmie człowieka, jest jednym z głównych związków biorących udział w oddychaniu komórkowym. Ponadto wykazano jego działanie antyoksydacyjne, adaptogenne i kardioprotekcyjne. Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne zalecany jest osobom aktywnym fizycznie. Badania in vivo na modelu mysim wykazały działanie przeciwlękowe kwasu bursztynowego. Kwas bursztynowy jest metabolitem szeroko stosowanym w przemyśle farmaceutycznym (produkcja witamin, aminokwasów, leków przeciwnowotworowych) i spożywczym
  • Ważnymi, z punktu farmakologicznego, związkami są terpeny i ich pochodne, takie jak kamfora, cymen, limonen czy borneol. Są to związki o działaniu przeciwgrzybiczym, antyseptycznym, przeciwzapalnym, przeciwreumatycznym i przeciwbakteryjnym. Ekstrakt z bursztynu bałtyckiego posiada wysoką aktywność przeciwbakteryjną wobec Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Badania in vivo wykazały, że borneol działa neuroprotekcyjnie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Najnowsze badania naukowe przeprowadzone na myszach wskazują na działanie uspokajające bursztynu i jego potencjalne zastosowanie w zapobieganiu atakom epilepsji.
  • Związki jodu, których niedobór wpływa na powstawanie woli i zwiększa ryzyko niedoczynności tarczycy. Pomimo stosowanej profilaktyki jodowej, polegającej na obowiązkowym jodowaniu soli kuchennej przeznaczonej do użytku domowego, w trakcie obróbki technologicznej i termicznej żywności dochodzi do utraty ok. 40% jodu. Z tego względu obecnie poszukuje się nowych źródeł jodu, który występuje w formie połączeń organicznych. Ekologiczny ekstrakt z bursztynu może być alternatywą dla powszechnie stosowanych produktów, deklarowanych jako źródło jodu, często będące produktami jodowanymi. Ekologiczny ekstrakt z bursztynu zawiera 79,6 ppb jodu.

Działanie prozdrowotne bursztynu jest wynikiem synergizmu związków czynnych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki obecności kwasu bursztynowego, działanie przeciwreumatyczne i przeciwbakteryjne, dzięki obecności związków terpenowych. Istotne jest przypisywanie bursztynowi działania immunostymulującego. Z tego względu Ekologiczny ekstrakt z bursztynu jest zalecany osobom aktywnym fizycznie, osobom żyjącym w stresie, jak również cierpiącym na schorzenia tarczycy wynikające z niedoboru jodu. 
Preparaty na bazie bursztynu, w tym ekologiczny ekstrakt z bursztynu mogą być stosowane zewnętrznie, do nacierania czy aromaterapii, możliwe jest również przyjmowanie ekstraktu doustnie w ilości maksymalnie 15 kropli dziennie, wymieszanych z ciepłym napojem (wodą lub herbatą)

Uwaga: należy pamiętać, że Ekologiczny Ekstrakt Bursztynowy powstaje na bazie wysokoprocentowego alkoholu (96% v/v), należy więc przyjmować go po rozcieńczeniu, oraz zachować wyjątkową ostrożność w przypadku podawania dzieciom i osobą kierującym pojazdami.

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

picture

Eksperymentalne uprawy

picture

Zebrany surowiec

picture

Po zbiorach

picture

Wyhodowane zioło