Papryka słodka mielona BIO View full size

Papryka słodka mielona BIO

Papryka słodka mielona BIO.

Smak: typowy dla papryki.

Zapach przyprawy: aromatyczny, ostry.

Zastosowanie: do wszelkiego rodzaju dań mięsnych i wegetariańskich, do posypywania, gotowania i pieczenia.

More details

5907431793264

10,07 zł

Cztery zasady dobrych dań z użyciem

węgierskiej papryki.
Zasada 1. Papryka posiada w sobie dużo cukru,
który łatwo ulega spaleniu.
Dlatego nie należy dodawać jej do potraw
w trakcie gotowania lub smażenia.
Patelnię lub garnek należy zdjąć z ognia
i wtedy dodać składniki potrawy i paprykę.
W przeciwnym przypadku papryka stanie się
brązowa i gorzka w smaku.
Zasada 2. Jeśli chcesz zabarwić potrawę i nie
nadawać jej zbyt paprykowego smaku,
wystarczy do gorącego tłuszczu dodać
szczyptę mielonej węgierskiej papryki.
Nie należy podawać jej na oddzielnym talerzyku
przygotowanej do posypania.
 Na Węgrzech osobno stojąca papryka jest traktowana jako ozdoba.
Zasada 3. Do przygotowania potraw używa się
słodkiej lub bardzo delikatnie pikantnej papryki.
Ostra papryka nie zawsze tolerowana jest przez
wszystkich gości.
Zasada 4. Używaj mielonej papryki z Szegedu
Royal Brand. Ma ona kolor ASTA 150 i jest najlepszą wśród najlepszych.

 

Paprykę w proszku otrzymuje się przez zmielenie wysuszonych strąków
słodkiej papryki Capsicum annum.
Nazwa "papryka" pochodzi z języka węgierskiego.
Najwyżej ceni się jakość papryki pochodzącej z Węgier i Hiszpanii.
Do produkcji sproszkowanej papryki wykorzystuje się strąki
najwyższej jakości, dojrzałe, dobrze wybarwione.
Suszona papryka jest ucierana kilkakrotnie
do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowy produkt ma przyjemny zapach,
ciemnoczerwony lub pomarańczowoczerwony kolor
oraz łagodnie słodki smak (bez śladów ostrego smaku).
Najczęściej paprykę klasyfikuje się ze względu na barwę ekstraktu z tej przyprawy
(stopień zabarwienia w skali ASTA), ten parametr znacząco wpływa na cenę produktu.
Produkt o mniej intensywnym kolorze (bardziej pomarańczowo-czerwony)
jest klasyfikowany niżej i uzyskuje niższą cenę.
ASTA jest skrótem od American Spice Trade Association (Amerykański Związek Obrotu Przyprawami).
Skala zabarwienia ASTA stanowi międzynarodowy wzorzec do określania koloru ekstraktu ze
strąków papryki i sproszkowanej papryki, które przeprowadza się metodą spektroskopową.
Skala zawiera następujące kategorie zabarwienia:
Istotny wpływ na jakość papryki w proszku mają warunki przechowywania: czas i temperatura.
Przyprawa powinna być przechowywana w temperaturze 5-10 oC w suchym miejscu.
Przechowywanie w wyższej temperaturze, np. 20-25°C
powoduje stopniową utratę zabarwienia w tempie 1% na każde 10 dni.
Maksymalny czas przechowywania sproszkowanej papryki w optymalnych warunkach  wynosi 18 miesięcy.